Döpt i kompromissens, humanismens och postmodernismens namn?

Men det var väl i Faderns, Sonens och den helige Andes namn vi skulle döpa? Dopet är väl Herrens tanke och omvändelsen sker på hans initiativ. Han har utvalt oss och kallat oss och fört oss från mörker till ljus!

Om dopet är Herrens idé, så har han säkerligen också gett oss instruktioner kring detta. I Guds Ord finner vi dopets syfte. Där finns instruktioner kring när, hur och vem.

Men när dopet, i likhet med mycket annat i dagens kristenhet, motiveras med orden tradition och nostalgi, då blir inte Herrens intentioner så viktiga längre. Viktigare blir då att inte stöta sig med någon människa. Och när medlemsantalet är på väg ner kan man väl inte neka någon som vill bli medlem, ett medlemskap? Varje medlem berättigar ju till statsbidrag och således förbättras församlingens ekonomi och de anställdas situation tryggas. Eller, så funkar det väl?

Gud välsigne er, utöver hela vårt land, som förkunnar Guds Ord denna dag; kompromisslöst och rakt, men med stor kärlek och nåd till människorna. Kärlek och nåd är ju faktiskt inte samma sak som kompromiss! Nej, nej, låt oss följa vår Mästare som är full av nåd och sanning!

Mer om Pingströrelsens doppraxis kan du läsa här, här och här.


Kommentarer
Postat av: theodor

Hej Ellen!

I sakfrågan har du helt rätt. Det är Ordet som ska vara avgörande. Dock finns det skäl att undra om dopet ska vara krav! Kan man vara Guds barn och samtidigt inte vara döpt? Ja det kan man. Det finns flera exempel på det i Bibeln Tror inte att man ska stödja sig enbart på en vers! Kolla <a href="http://tankarkringbibeln.blogspot.com/2008/01/rcker-det-med-tro-eller-ska-en-man-ven.html">här</a>

Vi ska naturligtvis uppmana våra trossyskon att gå bibelns väg men vi behöver för den delen väl inte absolutera dopfrågan för det? Ytterst måste man ju fråga sig om det är rätt att kräva mer för att komma i en lokalförsamling än för att komma med i Guds universella församling. Där är tron avgörande och Livet gör att man växer av automatik. Visst blir du glad Ellen när du möter en människa som visar sig vara troende och du gläder dig av hon är ett gudsbarn även om du anser att "barnet" behöver växa till i sin tro på olika punkter. Avstannar glädjen när du märker att hon inte är döpt? Avvisar du henne då? Hon får heller inte vara med när ni firar Herrens måltid när hon hälsar på hos er i församlingen? Tron allena!!

2008-12-12 @ 20:50:22
URL: http://www.tankarkringbibeln.blogspot.com/
Postat av: EllenRock

Hej Theodor!

Det finns en rad anledningar till att ha troendedopet som förutsättning för medlemsskap. Exempelvis om man tror att frälsning handlar om att göra Jesus till Herren i sitt liv. Om man har gjort det, så borde det inte vara så svårt att ta det första steg som hör omvändelsen till enligt Bibeln, att döpa sig.Sedan anser jag visst att man kan dela en Herrens måltid i full gemenskap även med de som ännu inte döpt sig.Guds församling bör på många sätt vara så pass inkluderande att till och med de som inte ännu tror känner att "detta är min församling". Men för att bli "officiell medlem" behöver man komma till tro och bekräfta detta genom dopet.För övrigt är ju inte "medlemskap" på det sätt som vi känner det en biblisk definition överhuvud taget.

2008-12-12 @ 21:21:57
Postat av: Observer

Läser man Apg. så finer man att dopet skedde i Jesu namn.Hade lärjungarna så snabbt drabbats av minnesförlust? Nej, jag tror inte det. Dop i Faderns och Sonens och Den Helige Andes namn finns bara omnämnt en gång i NT vad jag vet. Kan någon haft intresse av manipulation av den bibelversen?

2008-12-13 @ 17:09:11
Postat av: Johan K

Traditionen att döpa barn har funnits med ända sedan de första församlingarna, så det är inget nytt påfund.

Att man i baptistiska traditioner har sett det annorlunda är historiskt sett ett nytt påfund. Pingst FFS har på ett sätt öppnat upp för att församlingar kan vara pingstkyrkor och samtidigt ta Bibelns båda dopuppmaningar på allvar.

Det är ju precis som du säger:

"Dopet är väl Herrens tanke och omvändelsen sker på hans initiativ. Han har utvalt oss och kallat oss och fört oss från mörker till ljus!"

Han har kallat oss från det att vi är små nyfödda barn tills vi är gamla."Om dopet är Herrens idé, så har han säkerligen också gett oss instruktioner kring detta. I Guds Ord finner vi dopets syfte. Där finns instruktioner kring när, hur och vem."

Och dessa instruktioner är tvetydiga och därmed bör också en bibeltrogen församling vara tvetydig och tillåta det som Bibeln förespråkar istället för att ensidigt hävda en egen tolkning.

2008-12-15 @ 10:03:39
URL: http://www.karlemo.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0