Döpt i vatten, helig Ande och eld

Så förs dopet upp på tapeten igen i och med KG Larssons predikan i Örnsköldsviks Pingstförsamling i söndags. Frågor väcks om dopets betydelse och KG väljer att istället lägga betoningen på dopet i den helige Ande. I svensk kristenhet idag kanske man behöver uttala att man inte tror att dopet är frälsande. Man behöver åter lyfta enkla sanningar som att rövaren på korset varken hann döpa sig, vittna eller bli konfirmerad; han fick ändå en plats i himlen.

Men när man försöker lyfta bort betydelsen av dopet i vatten så totalt, som man lätt kan uppfatta att KG Larsson gör, ja då får man ju ställa sig följdfrågan om konsekvensen blir att man helt enkelt slutar döpa, både barn och äldre. För KG verkar dopet i NT bara vara en passus, något som lärjungarna praktiserade av bara farten. Nja, det verkar för mig vara en liten lättvindig tolkning av bibliska sanningar, för att bättre passa en humanistisk, individualistisk, postmodern svensk kultur på 2000-talet. Man vill ju inte stöta sig med någon. Och tänk på alla de som blir ledsna för att de inte får bli fullvärdiga medlemmar i församlingen?

Dopet handlar främst om lydnad. I 2000-talets Sverige är dopet något märkligt, något främmande. Ska en vuxen man förödmjukas så i offentligheten? Eller en nyfrälst tonårstjej? Vad ska kompisarna tänka? Kan man inte bara be i sin kammare och så räcker det? Jo visst. Så blir du frälst; genom att bjuda in Jesus i ditt hjärta och ta emot förlåtelse för dina synder. Men där börjar resan. Resan där Jesus är Herre i ditt liv. Det får konsekvenser. Första steget i din vandring blir att offentligt erkänna vad Gud har gjort i ditt inre, det är första steget i lärjungaträningen. Första steget av lydnad till din Herre som älskar dig och har gett dig evigt liv.

Nej, det är "inte bara att gå och döpa sig," som KG sa. Det är mycket större än så. Efter omvändelsen följer dopet. Dop i vatten, i helig Ande och i eld.

Svensk kristen som tror på en treenig Gud men inte på Påven

Tänkte bara säga det. Känns märkligt att det ens behöver uttalas. Svårt att förstå vidden av det som just nu pågår i svensk kristenhet. För bara ett litet tag sedan var det aningar, undringar, ja nästan spekulationer. Nu i dagarna förs tankarna till ordet "det som ni hör viskas i era öron ska ropas ut på hustaken."

Vill uppmuntra er att be för Joel Sjöberg och hans familj, samt alla medarbetare på Gospel Media. Gud har ställt fram dem i rampljuset genom utgivningen av boken Evangelium enligt Rom, som de gjort mycket reklam för och även sänder ut gratis till pastorer runt över vårt land. Nu har kritiken mot detta börjat komma fram i ljuset (läs exempelvis Ruben Agnarssons ledare i Världen Idag). Och då kunde man lätt bli mörkrädd.

Men, halleluja, Guds kärlek fördriver all fruktan. Var vid gott mod alla ni utöver vårt land (ni måste vara många), som inte är beredda att ledas tillbaka till tiden före Reformationen och in under Påvestolen. Om vi som kristna ska blicka bakåt (och det ska vi i sanning), låt oss då blicka till våra syskon i Apostlagärningarna. De som fortfarande levde av Ordet och Anden, ja av vart ord som utgick från Hans mun. Herre, hjälp oss att se klart och hålla fast vid frälsningens enkla och nådefulla väg till en upprättad relation med Gud vår Fader.

Århundradets boktips

Tänkte bara meddela att ESV Study Bible har kommit ut nu!
Man kan läsa mer om den här.Och trots att dollarn stigit fick vi hem en sådan här på brevlådan på bara ett par veckor för endast 400 kr inklusive frakt!
Då beställde vi via Amazon.com
Rekommenderas, rekommenderas, rekommenderas!!

Wonderful wonderful Copenhagen

Här kan du se en liten filmsnutt från Newfrontiers Leadership Conference i Köpenhamn. Det är Len från UK som gjort filmen.

Copenhagen08

Snart kommer undervisningen att bli tillgänglig på nätet också. Den är verkligen något att bita i för den som önska bygga församling på nytestamentlig grund. Håll ut!

RSS 2.0