Jag går och fiskar

Idag har Dagen en hel radda av insändare publicerade under temat "den nya ekumeniken," eller temat kanske blir "kloster, ikoner och liturgi; vart är vi på väg"? De har inte satt något tema alls, så det är bara jag som spekulerar.

Björne Erixon
, välkänd bibellärare, numera hemmahörande på Bjärka Säby, beskriver den tillvänjningsprocess som han behövt genomgå för att vänja sig vid onsdagskvällarnas eukaristigudstjänst. Han har fortfarande en del frågetecken kvar, men talar om god liturgi och äkta karismatik. Man kan ju fråga sig om där även finns en bibelförankrad teologi och uppenbarelse? Pär Parbring, uppväxt som katolik, men numera luthersk präst, berättar om sin glädje över det som sker på Bjärka Säby. Han talar om en förnyelse av böneliv och tro. Uno Fransson refererar till erfarenheten att Anden kan tala även inifrån och ur tystnaden och är positiv över nya ekumeniska strävanden. Vurmar då alla insändarskribenter för dessa "nya uttryckssätt"?

Nej, Sune Söderkvist framför synen om konstens rätta plats, att inte låta exempelvis en ikon bli ett substitut för verkligheten själv, Kristus, som har lovat vara med oss alla dagar. Johan Carlsén, som har gedigen erfarenhet från många års missionärstjänst i Spanien, berättar om vänner som varit fast i sina ikonbilder och allt vad det för med sig. De har upplevt bilder och attribut som hinder för att nå fram till Gud. När de så har blivit födda på nytt har de upplevt enorm befrielse. Därför finns det nu många frågetecken bland invandrade syskon i vårt land, som förvånas över de frikyrkligas plötsliga svärmeri för dessa bilder som Kristus befriat dem från. Joachim Elsander, pastor i Borlänge, pratar passionerat om det allmänna prästadömet. Ja, vad leder den nya ekumeniken till? En andlig elit? Nya medlare mellan Gud och människor? En Gudstjänst som endast känns bekväm för de "som kan liturgin". Vad skapar detta?
Så till ett stycke uppenbarelse; Bengt Fiske höjer sin röst! Han påminner oss om Metodistkyrkans grundare, John Wesley, som kallade klostertanken för "klosterfrestelsen". Visst hade det varit härligt att dra sig undan allt stök i denna världen... men istället ägnade han sitt liv åt att söka upp människor, förkunna Ordet och så få se 1000-tals komma till tro.

Halleluja Wesley! Halleluja Bengt!
Jag går och fiskar...

Kommentarer
Postat av: Joachim Elsander

Ellenrock. Jag är glad att uppskattade min insändare, jag är faktisk överväldigad av alla positiva reaktioner jag fått. Visionen om det allmänna prästadömet verkar leva och vara stark trots allt!
Nu gäller det bara att tillämpa den.

2008-02-14 @ 10:45:27
URL: http://www.kolportoren.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0