Nu hettar det till

På gott och ont som vanligt. Den som har följt den kristna pressen och bloggandet senaste veckorna vet nog vad jag talar om. Sådant som man tidigare kanske viftat bort och tänkt, "Ja ja, men det berör inte mig, " har nu plötsligt kommit så nära. Som att man inte kan värja sig längre, utan tvingas att ta ställning. Jag tänker förstås främst på ett gemensamt uttalande skrivet av 16 kristna ledare, som publicerades i Världen Idag den 23 januari. Där säger Ulf Ekman från Livets Ord i kör med Peter Halldorf från Pingst, Sune Fahlgren från EFK, Berit Simonsson från Svenska Kyrkan/OAS, katolske biskopen Anders Arborelius, och ett stort antal präster och prelater, att klosterrörelsen är profetisk. Vem vågar pröva deras profetia? Ulf Ekman m.fl. har skrivit på ett dokument där det står att alla som är döpta tillhör kyrkan och är våra systrar och bröder. Alla som är döpta?? Det måste ju vara nästan 80% av Sveriges befolkning! För att inte tala om antalet döpta i Italien, Frankrike eller på Filippinerna! Det står att Eukaristin (den katolska nattvardsmässan) ska vara i centrum för gemenskapen, med inspiration från den "odelade kyrkans" liturgi. Det står också att sådana här klosterrörelser har avstått från att grunda nya församlingar på grund av sin ekumeniska kallelse! Verkar som att Livets Ords Rysslansmission just dog ut? För inte kan man missionera i Ryssland utan att stöta sig med sina syskon i den ortodoxa kyrkan? Där står även att den monastiska kallelsen är profetisk och man ber för de som får en sådan kallelse. Att klosterlivet är avgörande för Kristi kropps välbefinnande och att målet är fullständig sakramental enhet. Vad är det?

Ulf Ekmans son, Benjamin, verkar vara en löparhäst på området. I Östanbäcks klosters Julbrev 2007 kan man bland annat läsa följande:

"Michael Root, direktor förCenter for Evangelical and Catholic Theology efter grundaren Carl Braaten, som jag i sällskap med Benjamin Ekman träffade förra sommaren i USA, ledande amerikansk luthersk teolog, f n dekan för det lutherska seminariet i Columbus, South Carolina, och under tio år professor vid det ekumeniska forskningsinstitutet i Strasbourg, med mångårigt deltagande i både den internationella och den amerikanska luthersk-katolska dialogen. Där fattades beslut om att bygga ut och kombinera de existerande nätverk som finns av lutherska och anglikanska teologer och kyrkomän med andra från olika protestantiska samfund som är beredda att ställa sig bakom en deklaration med innehållet: Rätten och motiven till separat existens för de samfund som skildes från den romerska kyrkan vid 1500-talets reformation finns inte längre. Vi uppfattar påven Benedikt XVI som talesman för den klassiska kristna tron och etiken i mötet med såväl den sekulariserade kulturen i Väst som med de andra världsreligionerna i Öst i långt större utsträckning än de som har makten i de kyrkosamfund vi tillhör".

Så nu jobbar man på för att bygga "Enhetens Kyrka" vid Östanbäcks kloster. Ulf Ekman och Församlingen Livets Ord skickar enligt julbrevet medel till bygget. På bloggforumet Aletheia luftar en del LivetsOrdare sin oro för utvecklingen. De berättar om försäljning av ikoner och Mariastatyer i Bokshoppen. Någon har hört Ulf predika om Maria som den eviga jungfrun. Nattvardssynen har förändrats och är numera katolsk (att brödet och vinet verkligen blir Jesu kropp och blod i nattvarden).

Växer en ny andlig elit fram i Sverige? En grupp av starka och inflytelserika ledare som talar om vilken väg som är den profetiska, vilken väg vi ska gå. Inte vill väl alla gå på denna väg till Rom? Varför är det så tyst kring dem som inte vill måla ikoner tillsammans med Peter Halldorf? Peter är tydlig med målet för enheten, "En radikal enhetsvision innebär, som jag se det, att de yngre kyrkorna träder i gemenskap med biskopen i Rom, på samma gång som denne erkänner frikyrkornas uppkomst som ett uttryck för den helige Andes autentiska handlande i historien. Det är inte fråga om organisatorisk sammanslagning, utan om bevarad självständighet" (Dagen 2008-01-30).

Vem vågar pröva det profetiska uttalandet från Östanbäck?

Sannerligen banar Gud en väg för något nytt. Han bryter status quo. Han kallar sitt folk till uppvaknande. Var vaken! Sök Honom! Var inte rädd! Den som menar sig stå fast, bör vara vaksam så att hon inte faller. Vi behöver varandra i denna viktiga tid!


Kommentarer
Postat av: johannes

ville bara kommentera två små saker...
1. Eukaristi betyder tacksägelse och är ett namn ortodoxa, katolska och protestantiska kristna använder på nattvardsfirandet.
2. Realpresens är en grundpelare i ortodox, katolsk och luthersk reformatorisk nattvardssyn.

2008-02-02 @ 11:47:08
Postat av: EllenRock

Tack för dina klargöranden, Johannes!

2008-02-02 @ 11:50:41
Postat av: Haggaj

EllenRock,
Bra sammafattning av vad som händer. Du verkar ha koll ...

2008-02-02 @ 14:29:03
URL: http://aletheia.se/
Postat av: Deborah

Ellen!

Jag vågar pröva denna "profetiska" utsaga om kloster.

Den utsagan kommer inte från Herren utan är ett människoverk som leder bort från Guds Ord.

All sann enhet baseras på just - sanningen.
Och sanningen går inte mot Guds Ord utan bekräftar det i stället.

Den nya andliga eliten, som växer fram, erbjuder människan mysticism och sakramentalism - inte ett ord om omvändelse från avgudadyrkan!

Inte ett ord om, att den Helige Ande verkar i enlighet med Ordet.

Och påven predikar om att "agape och eros" är samma sak...
Alla verkar ha somnat....
........

2008-02-02 @ 16:50:11
Postat av: John-Erik Hennersson

Med anledninga av uttalandet från Östanbäcks kloster den 23 januari, skrev jag ett debattinlägg till Världen Idag. Det kom med i Världen Idag, nästföljande nummer. I det debattinlägget ställde jag fyra, viktiga frågor, med ingen av de som underteckande uttalandet från Östanbäck har kommenterat det. Den första fråga var: Hur "prövar" man uttalandet, eftersom det sägs vara profetiskt? Andra frågan var: var finns den "monastiska nådegåvan" beskriven i Bibeln. Tredje frågan handlade om eukaristin och den fjärde frågan gällde "den fulla sakramentala enheten". Att det "hettar till" är helt säkert. Men där den bibliskt, förankrade teologin försvinner ut, där kommer allt annat in. Vi måste hjälpa varandra att vara trogna evangeliet. Se upp för nätverken!

2008-02-11 @ 17:47:08
Postat av: John-Erik Hennersson

I bloggandet med rubriken "Nu hettar det till" omnämns att UE skrivit på ett dokument där det står att alla som är döpta tillhör kyrkan... Vad är det för dokument? Ange källan så det går att kontrollera.
Hälsat John-Erik

2008-02-11 @ 23:41:02
Postat av: EllenRock

Hejsan John-Erik och övriga läsare!

Dokumentet är just det som finns länkat till i bloggen (Världen Idag den 23 januari).

Så här lyder textavsnittet som jag syftar på:
"Lärjungaskap i en kommunitet måste vara förenat med en stark medvetenhet om att alla döpta tillhör kyrkan och är våra systrar och bröder."

2008-02-11 @ 23:49:00

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0