Döpt i vatten, helig Ande och eld

Så förs dopet upp på tapeten igen i och med KG Larssons predikan i Örnsköldsviks Pingstförsamling i söndags. Frågor väcks om dopets betydelse och KG väljer att istället lägga betoningen på dopet i den helige Ande. I svensk kristenhet idag kanske man behöver uttala att man inte tror att dopet är frälsande. Man behöver åter lyfta enkla sanningar som att rövaren på korset varken hann döpa sig, vittna eller bli konfirmerad; han fick ändå en plats i himlen.

Men när man försöker lyfta bort betydelsen av dopet i vatten så totalt, som man lätt kan uppfatta att KG Larsson gör, ja då får man ju ställa sig följdfrågan om konsekvensen blir att man helt enkelt slutar döpa, både barn och äldre. För KG verkar dopet i NT bara vara en passus, något som lärjungarna praktiserade av bara farten. Nja, det verkar för mig vara en liten lättvindig tolkning av bibliska sanningar, för att bättre passa en humanistisk, individualistisk, postmodern svensk kultur på 2000-talet. Man vill ju inte stöta sig med någon. Och tänk på alla de som blir ledsna för att de inte får bli fullvärdiga medlemmar i församlingen?

Dopet handlar främst om lydnad. I 2000-talets Sverige är dopet något märkligt, något främmande. Ska en vuxen man förödmjukas så i offentligheten? Eller en nyfrälst tonårstjej? Vad ska kompisarna tänka? Kan man inte bara be i sin kammare och så räcker det? Jo visst. Så blir du frälst; genom att bjuda in Jesus i ditt hjärta och ta emot förlåtelse för dina synder. Men där börjar resan. Resan där Jesus är Herre i ditt liv. Det får konsekvenser. Första steget i din vandring blir att offentligt erkänna vad Gud har gjort i ditt inre, det är första steget i lärjungaträningen. Första steget av lydnad till din Herre som älskar dig och har gett dig evigt liv.

Nej, det är "inte bara att gå och döpa sig," som KG sa. Det är mycket större än så. Efter omvändelsen följer dopet. Dop i vatten, i helig Ande och i eld.

Kommentarer
Postat av: Peter

Jag blir så upprörd och tom, förbannad av att lösa KG:s syn på dopet. Mitt dop i vatten förvandlade mig från en trasig knarkare till en frisk och nykter man idag. KG:s syn drar ned honom i helvetet, den saken är säker!

2008-10-31 @ 12:36:51
Postat av: EllenRock

Hej Peter!

Ja, visst blir man ledsen när man läser om sån't här. Underbart att höra ditt vittnesbörd om dopet. Det är många människor som upplever hur Gud bryter både det ena och det andra i deras liv när de väljer "lydnadens väg." Däremot tror jag inte att KG:s dopsyn förpassar honom till helvetet. Jag känner ju inte mannen, men jag utgår att Gud har fött honom på nytt och att han fått den helige Ande som ett Guds sigill. Då kan varken krafter i höjder eller krafter i djupet skilja honom från Guds kärlek i Kristus Jesus. Eller vad säger du, Peter?

2008-10-31 @ 12:44:26
Postat av: Observer



Dopet var något mycket viktigt under den första tiden, dessutom döpte man i Jesu namn.

Varför dröjer du då nu? Stå upp och låt döpa dig och avtvå dina synder, och åkalla därvid hans namn. (Apg. 22:16)

Obs! VARFÖR dröjer du.....



2008-10-31 @ 15:32:49
Postat av: Drot Trannel

Jag tror tyvärr inte att de pastorer och andra som förespråkar en "uppmjukning" av kravet på troendedop förstår vad de hålle rpå med. Detta kan bli mycket tragiskt för kristenheten.

Dopet handlar verkligen inte bara om dopsättet. Viktigast är varför man döps och när, eftersom omvändelsen som en bekräftelse och bekännelse eller före.

Barnet har inte beslutat detta och vet inte varför det döps.

Dessutom säger Jesus att barnen tillhör honom och alltså inte behöver omvändas.

Den som inte vill döpa (om) sig har redan förkastat troendedopet, enligt min uppfattning.

Annars skulle han/hon kunna säga som Jesus: Av oss krävs att uppfylla all rättfärdighet. Han om någon behövde inte döpas. Ändå gjorde han det. Varför kan inte vi då göra det, när inte vi själva döpts av egen vilja det utan av andras, våra föräldrars?

Konsekvensen av en uppluckring av dopet som grund för medlemskap kan bli att man inte vågar predika troendedopet, eftersom de lyckliga barndöpta upplever sig påhoppade. Det är farligt att lita till känslan. Guds ord är enda rättesnört.

De stora kyrkorna lider stort av att de har miljontals medlemmar som inte tror, därför att föräldrarna har döpt dem utan att de tagit beslutet själva. Att det ställs krav på medlemskap är bara bra. Dopet itllhör omvändelsen.

Risken finns nu att om inga riktiga troendedöparförsamlingar finns, en ny sådan kyrka dyker upp. Då har vi bara ökat splittringen, inte minskat den.

Jag förstår heller inte orsaken. De som inte vill döpa om sig, har ändå kyrkor med deras tro att gå till. Vi dömer absolut inte dessa, det får Gud göra.

Gud bevare pingströrelsen att behålla troendedopet eftersom detta är en nyckelfråga.

Sedan är det en annan sak att det inte är dopet osm frälsar utan vår tro på Jesus Kristus. Just därför saknar barndopet den betydelse det är tänkt att ha.



2008-10-31 @ 16:06:44
Postat av: lina

KG förkastar inte dop. KG förkastar inte vattendop.

KG lyfter upp dopet. Förstår inte din ilska över KG dopsyn, kan du förklara det?



I många församlingar är det tyvärr för mycket fokus på mängden vatten i dopet. Är det det som är det viktigaste? I NT står det enbart om vatten i samband med dop EN ENDA gång. Trots det så lägger människor så stor vikt vid mängden vatten. Det är inte mängden vatten som verkar i dopet.



Att senare läsa i blogginläggen att man tycker att de som inte vill döpa om sig har ändå andra kyrkor att gå till. Vad är det för synsätt på det hela? Det finns så många kristna som t.ex. är döpta som barn och som hittat en församling att gå till och då en pingst. Att sedan nekas medlemsskap är ett hårt slag. När man har sina vänner och de man känner i kyrkan så är det inte så enkelt att bara gå vidare till nästa kyrka 200m ner i backen för att få bli medlem!! Kan ju hoppas i framtiden att det är ens tro som är det primära och inte i vilken ålder jag döptes. Vet att vuxendop räknas från det att man är 5 år, är man verkligen vuxen då?



Mvh / Lina

2008-11-02 @ 19:18:02
Postat av: lina

Gå in på Pingstkyrkan i Örnsköldsviks hemsida och lyssna på KG predikan om dopet. När du lyssnat kan man ta ställning men egentligen inte förrän man har hört hela sammanhanget.

2008-11-03 @ 19:15:58
Postat av: EllenRock

Hej Lina!

Vet inte om du menade att jag var ilsk på KGs dopsyn eller om du hänvisar till tidigare kommentar? Jag är i vilket fall inte arg. Det är ju bara bra att KG är tydlig med sin inställning. Läste förresten idag i Dagen att man beklagade rubriken som hade valts till artikeln om KG och bad honom om ursäkt.



Min poäng var inte främst att diskutera KGs dopsyn, utan att i ett större sammanhang lyfta frågan om dop och medlemsskap. Det kanske inte blev så tydligt, med tanke på att jag nämner "KG" flera gånger i inlägget...



Förresten, Lina, så har jag inte hört talas om att vuxendop skulle räknas från 5 år. Den enda åldersgräns som jag har hört är 15 år och detta praktiserar vissa församlingar. Sedan tror jag inte att vuxendop är en rätt benämning, det är nog ett lite försvenskat språkbruk. Troendedop passar bättre, då dopet sker till följd av tro, inte främst till följd av ålder.



hälsningar Ellen

2008-11-03 @ 20:11:55
Postat av: Lina

Hej!



Jag syftade till en tidigare kommentar, ursäkta att jag inte var tydlig på det.



Idag kommer det även en ursäkt i papperstidningen Dagen. Den rubrik där det stod "KG förkastar vattendopet" har skapat rabalder utan sann grund, men det vet ju inte de som läser rubriken. Men det blir ändring på det idag tisdag.



Vuxendop/troendedop hade åldergränsen 15 tidigare men sedan sänkes den ända ner till 5 år. Barndop är väl oftast under barnets första år. Men när man läser historian nu för tiden så är de barn som döps när de är 5 år och uppåt så räknas det som ett troendedop.

2008-11-04 @ 05:51:43

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0