Lagiskhetens frukt...

Galaterbrevets budskap är indelat i olika "sektioner." Om vi tar en titt på Gal 5:13 till 6:10 så kan vi se att Paulus, som vill att hans folk ska vara fria från lagen, behöver förklara ett och annat om vad det innebär. Det finns en väg till helighet/gudfruktighet som inte handlar om lagen, utan om den helige Ande. Det nya livet är ett liv i kärlek (5:13-15), lett av den helige Ande (5:16-25). Den börda som vi är kallade att bära är inte Mose lag, utan varandras börda (5:16-6:10).

Frågor att ställa sig utifrån texten:

1. Paulus uppmanar galaterna att inte överge sin frihet (5:2-12). Vilken slags frihet har han i åtanke? Endast omskärelsen? Mose lag som en väg till rättfärdighet och pånyttfödelse? Det mosaiska systemet som en kultur och ett sätt att relatera till människor på? Eller är det allt detta han tänker på? Hur kan 5:3-4 hjälpa oss att besvara dessa frågor? Vilka blir konsekvenserna för hur vi lever i vår vardag?

2. Om vi inte står under Mose lag, hur ska då kärleken få rätt inriktning? Kan kärlek beskrivas i ord? Om ja, vems ord? Vilka ord?

3. Om vi dras åt ena hållet av köttet och åt andra hållet av Anden, vilken "dragkraft" kommer att vinna och hur lever vi det kristna livet?

ur boken Know the Bible av Michael Eaton

Tycker mig se att "lagiskheten" kan tillfredsställa köttet (ex Kol 2) och att den till en början kan verka leda till god frukt i kristnas liv. Men Paulus verkar i Galaterbrevet peka på en frukt av lagiskheten som inte är önskvärd "Men om ni biter och sliter i varandra, se då till att ni inte blir uppslukade av varandra."

Och så pekar han på ett smartare sätt att bli helgad; "Vandra i Anden, så kommer ni inte att göra det köttet begär."

Lagar och yttre föreskrifter kan verka fromt, men skapar lätt självrättfärdighet och högmod för de som lyckas uppfylla kraven och fördömelse och uppgivenhet hos de som misslyckas. Här talar jag inte bara om Mose lag, utan om alla slags yttre regler som kristna satt upp, varav de flesta knappt har någon förankring i Bibeln. Frikyrkornas evangeliska lagar.

Som slutsats vill jag säga att Guds lag är helig och god, om man förstår att använda den rätt.
Gud har kallat dig in i en levande relation med honom och han vill inte längre att du ska relatera till honom utifrån en lista med skrivna regler. Undrar du om något är rätt, gott och uppbyggligt? Fråga Honom!

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0